Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Rusia neonazista: violente scapate de…

Rusia neonazista: violente scapate de sub control

In mod paradoxal, tara care a jertjit cele mai multe vieti in lupta impotriva fascismului, in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, adaposteste astazi cele mai mari si virulente grupuri neonaziste de pe intreg mapamondul. Conform rapoartelor SOVA, organizatie non-guvernamentala care cerceteaza aceste evenimente, doar in ultimii trei ani au fost mai mult de 2.000 de atacuri grave, din care 241 s-au soldat cu moartea victimelor, de obicei tintele fiind persoane de culoare sau imigranti din Caucaz.

Prabusirea comunismului si emergenta miscarilor de extrema dreapta

Dupa destramarea Uniunii Sovietice au existat foarte multe probleme economice si sociale ale caror victime au fost preponderent tinerii. Acestia au crescut in saracie si lipsuri, intr-un adevarat cuib de frustrare, nemultumire si ura, iar extremistii de dreapta au reusit sa-i racoleze pe acesti tineri fara speranta, de obicei needucati si fara slujbe, din zonele nevoiase.

Miscarile neonaziste sunt caracterizate de islamofobie, xenofobie, rasism, dar si de antisemitism, tintele principale fiind muncitorii din Caucaz si Asia Centrala, studentii africani, musulmanii, evreii, dar si activistii pentru drepturile omului sau membrii organizatiilor de extrema stanga antifasciste.

Federatia Rusa are cateva zeci de astfel de organizatii, ce numara pana la 80.000 de membri, reprezentand, dupa unele calcule, aproape jumatate din suma totala de neonazisti din lume. Printre cele mai cunoscute grupuri sunt Partidul Social Nationalist Rus, Unitatea Slava Nationala, Schultz 88, Organizatia National Socialista sau Unitatea Nationala Rusa.

Desi aceste grupuri nu adera la ideologia nazista in totalitate, deorece s-ar clasifica ei insisi ca suboameni, totusi il privesc cu adoratie pe Adolf Hitler, iar zvastica este folosita la intruniri si parade.

Neonazistii in lupta impotriva ocupantilor si a tradatorilor

Majoritatea gruparilor au o structura paramilitara, membrii invata tehnici de lupta corp-la-corp si fac exercitii de tragere cu munitie de razboi. La intervale regulate se intalnesc in locuri izolate, unde urmeaza un regim de antrenament special, asemanator celor folosite de armata.

Acestia au reusit sa faca rost de arme de foc, iar asta se observa in felul in care se desfasoara atacurile. Daca pana in 2005 atacurile constau mai mult in batai si injunghieri, dupa aceea au luat caracterul unor asasinate, cu arme de foc.

Atacurile neonazistilor sunt premeditate si coordonate, uneori aflandu-se la limita terorismului.

In 2006, o bomba artizanala pusa de neonazisti explodeaza intr-o piata frecventata de imigranti omorand 13 oameni si ranind alti 53. La acestea se adauga zecile de incendieri si tentative de atacuri cu bomba.

Au avut loc atacuri si impotriva activistilor, jurnalistilor, politistilor sau oficialilor rusi.

In dimineata zilei de 12 aprilie 2010, judecatorul Eduard Chuvashov este impuscat in piept si in cap. Cu doua luni inainte condamnase noua neonazisti ai gruparii „Lupii Albi”, vinovati pentru uciderea a 11 oameni si primise amenintari cu moartea.

Lista mai poate continua cu Anastasia Baburova, Stanislav Markelov sau Nikolai Girenko, un cunoscut etnograf si aparator al drepturilor omului.

Tactici de propaganda a gruparilor extremiste

Deseori, ei se filmeaza si posteaza clipurile pe Internet. De asemenea, atacurile sunt facute in public, chiar si cand este prezenta multa lume si nu se sfiesc de camerele de supraveghere. Vor sa isi faca cunoscute actiunile, pentru a raspandi cat se poate de mult frica.

In august 2007 un clip aparut pe Internet ii arata pe Shamil Odamanov, de 24 de ani din Dagestan si pe Salakhetdin Azizovand de 20 de ani din Tadjikistan, cum erau decapitati si impuscati, in fundal aparand un steag cu o zvastica.

Abdul Kadyr Boddavi, student sirian, a fost impins de neonazisti in fata sinelor metroului.

In seara zilei de 9 august 2004, Yusuf Sultanov, originar din Tadjikistan, alaturi de copiii sai, Alabir si Hurshida, de 11 respectiv 9 ani, se indreptau spe casa lor din Sankt Petersburg cand au fost atacati de neonazisti. Tatal si fiul au fost batuti crunt, fiind necesara spitalizarea amandurora, dar fata nu a supravietuit, fiind injunghiata de 11 ori.

Federatia Rusa, in continuare sub amprenta extremistilor

Insa in 2009 s-a observat pentru prima oara in sase ani o descrestere a atacurilor, numai dupa ce autoritatile au inceput sa raspunda intr-un mod coerent.

Retorica acestor organizatii, de altfel, s-a schimbat. Se pune accent mai mult pe obiectivele nationaliste, iar discutiile xenofobe si rasiste se fac in cadru restrans, desi joaca in continuare un rol important.

Acest pronostic s-ar putea sa fie unul prematur, datorita revoltelor din Moscova si din Rostov-pe-Don, de la sfarsitul lui 2010, cand au fost agresate si batute zeci de persoane de catre neonazisti.

Tot conform SOVA, in prima luna a anului 2011 au avut loc 14 atacuri, ce s-au soldat cu trei morti.

ziare.com